اسکان نيوز: انسان برای ادامه حیات خود به مواد غذایی نیاز دارد که از آب و خاک به دست میآید و در این بین خاک یکی از مهمترین منابع طبیعی و عوامل تولید است. اگر استفاده از خاک بر اساس شناسایی استعداد و قدرت تولیدی آن و مبتنی بر رعایت اصول صحیح و علمی باشد، به هدر نمیرود و بر عکس ارتکاب هرگونه اشتباه در بهرهبرداری از آن موجب وارد آمدن خسارت جبران ناپذیر میگردد و خاکی که برای تشکیل آن قرنها زمان صرف شده در مدت بسیار کوتاه از بین میرود.
براساس نظر محققان در شرایط معمولی حدود ۳۰۰ سال طول میکشد تا ۲۵ میلیمتر خاک سطحی تشکیل شود بنابراین ارزش و اهمیت خاک بسیار زیاد و مصادف با قرنها زمان است.
انسان برای تامین نیازمندیهای گوناگون و فراوان خود، مجبور است از یک طرف با استعمال کود شیمیایی زیاد، آبیاری فراوان، مصرف سموم حشره کش، استفاده از ماشین آلات کشاورزی و دیگر امکانات و وسایل، بهرهوری در واحد سطح زیر کشت را افزایش دهد و از طرف دیگر با آماده سازی دامنه کوهها و تبدیل مراتع و زمینهای جنگلی به زمینهای زراعی، ارتفاعات و زمینهای بایر و کویری را به زیر کشت ببرد تا از این راه بر سطح زمینهای زراعی خود بیفزاید.
پژوهشگران میگویند شواهد نشان میدهد، حاصلخیزی زمین، از موقعی که مورد بهرهبرداری انسان قرار گرفته بر اثر عدم توجه و اقدامات نامناسب، کاهش یافته است.
در شرایطی که نیاز به غذا و ضرورت تامین آن در قالب اصل امنیت غذایی مورد توجه و دارای اهمیت نخست در جهان امروز است، تغییر کاربری زمینهای کشاورزی به عنوان یکی از عوامل جدی تخریب و اتلاف خاک مرغوب برای کشاورزی و در نهایت تهدید امنیت غذایی محسوب میشود و به همین دلیل است که این امر جرم عمومی تلقی شده زیرا امنیت همه مردم را نشانه گرفته است.
به گفته کارشناسان، تغییر غیرمجاز یا با اخذ مجوز کاربری هزاران هکتار زمین کشاورزی در کشور در حالی تداوم دارد که خروج هر هکتار زمین حاصلخیز از چرخه کشاورزی ۲۰ ایرانی را با مشکل امنیت غذایی روبهرو میکند.
صاحبنظران و کارشناسان حوزه اقتصاد کشاورزی میگویند فرسایش، تخریب و تغییر کاربری زمینهای قابل کشت و زرع، اصلیترین عامل تهدیدکننده خاک و ایجاد تبعات گوناگون بر دیگر بخشهای زندگی اجتماعی در چارچوب مرزهای ملی است.
کشاورزی در یک هکتار زمین، تامین کننده ۷.۵ تن غذا در هر سال است و این به معنای اهمیت و ارزش هر وجب خاک حاصلخیز ایران و ضرورت حفاظت از آن میباشد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی ماه مبارک رمضان سال ۱۳۹۳ در دیدار با اعضای هیات دولت وقت، به اهمیت بخش کشاورزی اشاره و با ابراز نگرانی از روند تبدیل و تغییرکاربری زمینهای کشاورزی، اعلام کردند: نابودی زمینهای کشاورزی یک خسارت غیرقابل جبران است و باید وزارت جهاد کشاورزی و سازمان حفاظت محیط زیست به طور جدی با این پدیده برخورد کنند.
آمارها نشان میدهد ۱۹میلیون هکتار از مجموع مساحت ۱۶۵ میلیون هکتاری ایران به زمینهای کشاورزی اختصاص دارد که از این میزان زمین کشاورزی نیز سالانه تنها ۱۵ میلیون هکتار به زیر کشت انواع محصولات میرود.
در حال حاضر برای هر ایرانی ۲ هزار و ۴۰۰ متر مربع زمین کشاورزی در کشور وجود دارد و در این بین وقتی مافیا زمینخواری و تغییر کاربری باغات و زمینهای کشاورزی زمینها را از گردونه تولید محصولات کشاورزی خارج کنند در واقع امنیت غذایی ملت ایران دچار تزلزل میشود.
بخش کشاورزی استان خراسان رضوی نیز به عنوان یکی از بزرگترین و مهمترین تولیدکنندگان محصولات کشاورزی کشور با برخورداری از ظرفیتها و توانمندیهای وسیع حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار سطح زیرکشت انواع محصولات زراعی و باغی و بیش از ۱۴ میلیون واحد دامی، درمجموع با تولید بیش از هفت میلیون تن انواع محصولات زراعی، باغی، دامی وآبزیان به ارزش ناخالص اقتصادی بیش از ۳۳۰ هزار میلیارد ریال، جایگاه تعیین کنندهای دراقتصاد ملی و استانی داشته و نقش مهمی درتامین نیازهای حیاتی جامعه، امنیت غذایی، تامین مواد اولیه موردنیاز صنایع و ایجاد اشتغال ایفا کرده است.