اسکان نيوز- سرویس بینالملل- شیما نصیری: افزایش سطح آگاهی مردم و کمک گرفتن از آنها، میتواند در برنامههای اجرایی مبارزه با گرم شدن زمین و تغییرات آبوهوا نقش بسزایی را ایفا کند. از این رو موزهها به دلیل جذابیتی که میان جوامع دارند، باید در این زمینه فعال باشند و به فرهنگسازی مردم در مناطق و محلههای مختلف بپردازند.
نوع فعالیتهای بشر و تاثیری که بر طبیعت و محیطزیست میگذارند، در این تغییرات آب و هوایی بسیار موثر هستند که اگر موزهها آموزشهای لازم را به آنها بدهند، میتوانند به محیطزیست کمک شایانی کرده و از این تغییرات تا حد قابلقبولی جلوگیری کنند.
تاکنون بیش از 50 موزه در مناطق مختلف جهان به این کمپین فرهنگی پیوسته و آموزشهای لازم را در این زمینه به مخاطبان خود میدهند.
افزایش آگاهی ازطریق دانش سنتی و علمی
بهعنوان مثال، موزه ملی بوتسوانا روشهای حفظ محیط زیست بومی را ترویج میدهد. جوامع بوتسوانی به طور سنتی از منابعی همچون گیاهان بومی، چوب، خاکستر و سرگین گاو برای کنترل آلودگی آفات به محصولات خود، تاسیسات ذخیره مواد غذایی، سکونتگاهها و غیره استفاده میکنند. حال این موزه با نصب بنر و استندهای آموزشی به مردم خود میآموزد که چگونه از این روشهای سنتی به بهترین شکل ممکن استفاده کنند تا کمترین آسیب به محیطزیست وارد شده و در طولانیمدت به حفظ تنوعزیستی کمک شود. یکی از این روشهای مهم هم تغییر استفاده از سموم دفع محیطزیست به سموم دفع آفات سبز است که راهحلی برای محافظت از اکوسیستم خواهد بود و بسیاری از موزهها به آموزش و فرهنگسازی این روش میپردازند.
افزایش آگاهی ازطریق برنامههای آموزشی
موزهها در کشورهای در حال توسعه میتوانند از طریق نمایشگاه و برنامههای ارتباطی از سرمایههای فرهنگی خود برای انتقال پیامهای مهم به مخاطبان محلیشان استفاده کنند. به عنوان مثال، موزه ملی بوتسوانا یک برنامه مردم شناسی در دستور کار خود قرار داده است. در این برنامه، دورههای آموزشی برای مدارس ابتدایی در حومههای کشور برگزار میشود تا کودکان با موضوعات فرهنگی و زیستمحیطی مانند روشهای بومی حفظ اکولوژی و هنر آشنا شوند و درنهایت احساس آگاهی و مسئولیت آنها افزایش پیدا کند.
در این میان نمایشگاههای تصویری نیز میتوانند تاثیر بسزایی بر ذهن و تفکر مخاطبان ایجاد کرده و مردم محلی را به سوی خود جذب کنند. بنابراین بهترین مجری این نمایشگاهها هم موزهها خواهند بود که در میان مردم محلی و بومی محبوبیت زیادی دارند.