به گزارش
اسکان نيوز، محمد سالاری، رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران در پی انتشار تصاویری از تخریب خانههای فرسوده مناطق مرکزی شهر به ویژه منطقه 12 که در اثر بارندگیها، به وقوع پیوسته، اعلام كرد بهزودي سازوكار صدور پروانه اضطراری و مقاومسازی خانههای در حال تخريب را با محوريت معاونت شهرسازی ايجاد میكنيم و در پاسخ به این پرسش
اسکان نيوز که چه چالشهایی برای نوسازی این بناهای فرسوده و قدیمی وجود دارد، گفت: برای آن که این خانهها تخریب نشود، یک روال داریم که آن، صدور پروانه تخریب و نوسازی است؛ ولی ما در مناطق غیربرخوردار با یکسری افراد ضعیف از گروههای غیربرخوردار -که عملا توان مشارکت در تخریب و نوسازی ندارند- برخورد میکنیم. در گذرهایی که این املاک قرار دارند، در قسمت متراکم مناطقی که بایستی روی گذرها بازگشایی شوند، اصلاحی میخورد. چون این خانه ها ریزدانه هستند، اگر آن اصلاحیهها را اعمال کنند، عملا دیگر چیزی برای ساکنانشان باقی نمیماند، لذا آنها وارد تخریب و نوسازی املاک نمیشوند.
او افزود: از سوی دیگر حوادث و بلاهای طبیعی و بارندگیها سبب میشود تا هر بار بخشی از این بناها فرو بریزد. وقتی ما به منطقه 12 رفته بودیم، یکی از گروههای جهادی متخصص به بازدید میدانی آمده بود و حاضر بودند خانههای این مناطق را با هزینهای که خودشان جمع کردهاند، مقاومسازی کنند، ولی صدور پروانه برای آنها به لحاظ قانونی امکانپذیر نبود.
سالاری با اشاره به بازدیدهای میدانی کمیسیون شهرسازی و مهماری از مناطق مختلف شهرداری تهران، گفت: ما طی بازدیدهای میدانی که بهخصوص از مناطق مرکزی و محلات غیربرخوردار داشتیم و همچنین در خلال ملاقاتهای مردمی که در حوزه شهرسازی مناطق با حضور مردم و مسئولین مناطق و معاونت شهرسازی برگزار کردیم، با مجموعه قابلتوجهی از درخواستهایی مواجه شدیم که در اصل مبتنی بر تقاضای صدور پروانه اضطراری و یا پروانه موقت مقاومسازی خانههای در حال تخریب بود. براساس فرایند صدور پروانه جاری در شهرداری تهران و همچنین براساس ضوابط شهرسازی و معماری و مفاد طرح تفصیلی، صرفا املاک دارای پروانه ساختمانی شامل تخریب و نوسازی میشود و قاعدتا این املاک، باید پروانه تخریب و نوسازی و شرایطی را داشته باشند که امکان صدور پروانه تخریب و نوسازی برای آنها وجود داشته باشد. از جمله اینکه سند مالکیت شش دانگ داشته باشند، مالک خودش حضور یابد و مشخصات سجلی مربوطه را ارائه دهد و یا وکیل قانونی او، تقاضای تخریب و نوسازی را بدهد. همچنین در فرآیند تخریب و نوسازی، میبایستی املاک نسبت به رعایت اصلاحیها از گذر اقدامات لازم را انجام بدهند و آن ابعاد پس از اصلاحی، مطابق ضوابط پروانه دریافت کنند.
این عضو شورای اسلامی شهر تهران گفت: قاعدتا یک فرآیند بوروکراتیک شامل استعلام از کمیسیونهای ماده7 در فضای سبز، سازمان نظام مهندسی، سازمان آتشنشانی و بقیه نهادها و دستگاهها میشود و این فرآیند بسته به شرایط املاک ضرورت دارد. این فرآیند، هم طولانی است و هم این که ملزومات قانونی که باید درخصوص آن رعایت شود خیلی سختگیرانه است.
او ادامه داد: ما در بخشهایی از شهر تهران مانند مناطق مرکزی مثل منطقه 12، محله هرندی، منطقه 4 محله شمیران نو و خاک سفید ، منطقه مثلا 2 محله اسلامآباد و محلات قابلتوجه دیگر یا با املاکی روبهرو هستیم که سند مالکیت کاملی ندارند و اسنادشان بهصورت بنچاق یا قولنامهای است و یا اینکه صاحبانشان مایل به تخریب و نوسازی و رعایت اصلاحی نیستند. چرا که اگر املاکشان رعایت اصلاحی را بکند، میزان باقیمانده ملک عملا برایشان قابلیت سکونت ندارد و عمدتا هم قدرت پرداخت هزینه تخریب و نوسازی را ندارند و از اقشار محروم جامعه هستند. همین امر باعث شده که ما شاهد تخریب و فروریزش تعداد قابلتوجهی از این خانهها در مناطق غیربرخوردار باشیم.
سالاری گفت: در بارندگیهای اخیر و بارندگیهای سال گذشته در منطقه 12 در محله هرندی و یکسری از محلات دیگر شاهد فروریزش دهها خانه بودیم که ساکنان این محلات را دچار مشکل کرد و عملا زندگی آنها تحتتأثیر بارندگیها قرار گرفت به طوری که امروز، پناهگاهی برای زندگی کردن ندارند. شهرداری مناطق و سازمان آتشنشانی فراتر از وظایف قانونی خود، رفتند به ساکنان این مناطق آسیبدیده کمک کردند و سعی کردند که آنها آسیب بیشتری نبینند؛ ولی واقعیت این است که شهرداری نمیتواند اجازه مقاومسازی کامل و جامع به آنها را با قوانین ملاک عمل بدهد.
او ادامه داد: مبتنی بر مفروضاتی که به آنها اشاره شد، ما هماهنگیهایی را با معاونت شهرسازی معماری و اداره کل تدوین ضوابط و اداره کل معماری ساختمان داشتهایم. از آن طرف، با توجه به این که فرآیند صدور پروانه اضطراری یا پروانه موقت در مقاومسازی، در رویههای جاری ایجاد نشده، از مدیران کل حراست و سازمان بازرسی شهرداری تهران هم تقاضا کردیم که بهعنوان نهاد نظارتی در شهرداری به این موضوع ورود کنند. به همین منظور در ادامه بازدیدهای قبلی، بازدیدهای جدیدی از این خانهها خواهیم داشت تا تمهیداتی برای انجام مقدمات لازم جهت صدور پروانه مقاومسازی خانههای در حال تخریب را فراهم کنیم.
سالاری گفت: این یکی از مطالبات جدی اقشار ضعیف و محروم جامعه است. کمیسیون شهرسازی معماری به طور جدی این موضوع را دارد پیگیری میکند و امیدواریم معاون شهرسازی و معماری و شهردار تهران در این زمینه سریعا تصمیم بگیرند.
او تصریح کرد: ما قطعا در آینده نزدیک شاهد حل مشکل این خانهها خواهیم بود. جا دارد از مجموعه خیرین، جامعه انسانی و بهخصوص گروههای جهادی تشکر کنم که این روزها با رویکرد کمک به اقشار آسیبپذیر به کرات به ما و به شهرداری مراجعه میکنند و تقاضا دارند که نسبت به تهیه سازوکار صدور پروانههای اضطراری و موقت خانههای در حال تخریب (با اعلام پرداخت داوطلبانه همه هزینههای مقاومسازی خانهها) اقدام کنیم.
سالاری در پایان گفت: من امیدواریم که با توجه به اینکه ما تصمیم گرفتهایم این فرآیند تسهیل شود، بهزودی شاهد ایجاد این سازوکار باشیم، گروههای جهادی داوطلبانه هم بیشتر شوند و همه به کمک یکدیگر بتوانیم مشکل خانههای در حال تخریب مناطق غیربرخودار شهر تهران را حل کنیم.