اسکان نيوز: ابوالفضل عالی، باستانشناس متولد ۱۳۵۲ زنجان است. از همان ابتدا، انتخاب رشته باستانشناسی در زمره اولویتهای تحصیلی او قرار داشت از این رو این رشته را تا مقطع دکترا ادامه داد. البته در ابتدا امر آنچه درباره باستانشناسی میدانست با واقعیت این رشته متفاوت بود.
او معقتد است، عموم جامعه به باستانشناسان همانند کاشفان و جویندگان گنج و عتیقه نگاه میکنند. فکر میکنند همه به دنبال عتیقهجات هستند. این درحالیست که باستانشناسی از زمین تا آسمان با این تفکر متفاوت است. باستانشناسی به زندگی انسانها و آنچه در گذشته بر آنها گذشته است، نگاه میکند. اینکه چگونه زندگی میکردند تا از این طریق بتواند در گذشته کنکاش کند و بتواند زندگی گذشتگان را بازسازی کند.
عالی درخصوص تفکر عموم جامعه نسبت به باستانشناسی و تفکری که درخصوص گنجیاب بودن باستانشناسان وجود دارد و تاثیری که روند فعالیتهای باستانشناسی او داشته، گفت: وقتی با هر کسی صحبت میکنیم با چنین تفکری روبهرو میشویم حتی در میان تحصیلکردهها نیز چنین تفکری رایج است، کار کردن دشوار میشود. بخصوص وقتی متوجه میشویم که این دیدگاه سبب تخریب آثار تاریخی و میراث ما میشود و کاری از دستمان برنمیآید شرایط سختتر میشود. بارها در چنین شرایطی قرار گرفتهام و تا زمانی که فرهنگسازی در جامعه انجام نشود، نمیتوانیم چنین تفکری را از بین ببریم. این مهم نه تنها در زنجان بلکه در سایر شهرستانها نیز رایج است. تخریب میراث فرهنگی برای کشف گنج همواره در گوشه و کنار کشور انجام میشود. برخی از انجمنها و دوستداران میراثفرهنگی درصدد تغییر این نگاه هستند اما راه زیادی تا تحقق آن در پیش داریم. بسیاری از مردم بر اثر کنجکاوری برای کشف گنج، میراث را تخریب میکنند. ضمن آنکه بسیاری از جامعه روستایی، کشاورز هستند و بخشی از سال بیکار هستند و به دنبال پیدا کردن گنج، میراث را تخریب میکنند.
او معاون پژوهشی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری زنجان است و سرپرستی پروژه پژوهشهای باستانشناختی معدن نمک چهرآباد را نیز در کارنامه خود دارد. در ادامه گفتوگو ابوالفضل عالی را میخوانید:
وضعیت باستانشناسی و باستانشناسان در استانها و شهرستانهای کشور چگونه است؟ آیا فصلهای کاوش برای باستانشناسان بهصورت منظم تعریف میشود و این بخش از حوزه میراث فرهنگی مورد توجه قرار میگیرد؟
در گذشته فعالیت باستانشناسان در شهرستانها و استانها در حوزه کاوش بیشتر بود اما این روزها باتوجه به آنکه بودجه و مجوز کاوشها توسط پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری تامین و ارائه میشود و معاونتهای پژوهشی اداره کلهای استانی بودجه خاصی در این خصوص دریافت نمیکنند، از این رو فعالیت بسیاری از باستانشناسانی که در شهرستانها فعالیت داشتند به حاشیه رانده شده و حتی بسیاری از آنها سالهاست کاوش باستانشناسی انجام ندادهاند و همانند یک کارمند ساده در اداره کلهای میراث و گردشگری فعالیت دارند.
در دورهای این امکان برای معاونتهای پژوهشی میراث و گردشگری استانها وجود داشت که بتوانند پیشنهاد ارائه دهند و پیرو آن درصدد انجام فعالیت برآیند اما امروزه اعتبارات کاهش یافته و حتی اگر اعتباری هم برای پژوهشهای باستانشناسی در نظر گرفته شود، باید به بخش خصوصی، دانشگاهها و... بسپاریم. به دلیل نبود بودجه و اعتبارات لازم، بسیاری از پروژههای پژوهشی روی میز ماندهاند.
حتی گاها پیش میآید که باستانشناسان استان پیشنهاد و ایده پژوهشی را مطرح میکنند اما در نهایت انجام پروژه به پیمانکار سپرده میشود. درواقع طراح ایده نمیتواند روی پروژه خود کار کند و باید به پیمانکار بسپارد.
باتوجه به تجربهای که درحوزه کاوشهای باستانشناسی دارید، هر فصل کاوش باستانشناسی تقریبا چه بودجهای نیاز دارد؟ اکنون بودجه پژوهشی استانی مانند زنجان چقدر است؟
با توجه به آنکه این روزها دائم درحال تغییر نرخها و قیمتها هستیم از این رو نمیتوان نرخی ثابت برای این مهم اعلام کرد. اما تا دو سال پیش میتوانستیم با ۵۰ میلیون تومان یک فصل از یک پروژه باستانشناسی را به سرانجام برسانیم اما در شرایط کنونی این رقم ۴ یا ۵ برابر میشود.
معاونت پژوهشی هر سال مبلغی را به سازمان برنامه و بودجه پیشنهاد میدهد اما درنهایت مبلغ ناچیزی مصوب و در نهایت مبلغی ناچیزتر از آن اختصاص مییابد. بودجه معاونت پژوهشی زنجان نیز بسیار اندک است و با وجود آن هر سال پیشنهاد میدهیم اما در نهایت ممکن است یک سال این بودجه اختصاص نیابد. سال گذشته ۵۰ میلیون تومان تخصیص یافت و امسال تاکنون هیچ مبلغی دریافت نکردهایم.
معدن نمک چهرآباد در حدود هفتاد کیلومتری شمال غرب زنجان در یک منطقه کوهستانی قرار گرفته است. از اواخر عصر آهن سه، استخراج نمک در این معدن شروع شده و تا سالهای اخیر هم ادامه داشته است. برای اولین بار در سال ۱۳۷۲ با کشف اتفاقی بقایای انسانی معروف به مرد نمکی، باستانشناسی ایران با این محوطه آشنا میشود. در سال ۱۳۸۳ نیز بقایای انسانی دیگری معروف به مرد نمکی شماره دو به صورت تصادفی از این معدن کشف میشود. بعد از آن سه مرد نمکی دیگر هم از معدن به دست آمد و این کشفیات ادامه و تعداد مردان نمکی افزایش یافت. از آنچه طی این سالها درخصوص مردان نمکی کشف شدهاست، برایم بگویید. مردان نمکی چه رازهایی با خود به همراه دارند؟
برای نخستین بار در سال ۱۳۸۳ گزارشهایی درخصوص کشف مردان نمکیهای جدید بدستم رسید. با توجه به آنکه نخستین مرد نمکی حدود ۱۰ سال قبل از آن پیدا شده بود، مشتاقانه به سراغ معدن نمک چهرآباد رفتم. در آن زمان قرار بود از معدن بهرهبرداری کنند از این رو درصدد کاوش نجاتبخشی برآمدیم. با وجود آنکه زمستان بود و کار دشوار و معدنکارها نیز با ماشینآلات خود در منطقه حضور داشتند اما با تمام سختیها کاوش را انجام دادیم.
همان سال بهترین یافتههای معدن نمک حاصل شد. ۱۰ تا ۱۵ روز بعد از شروع کار، مرد نمکی شماره ۴ را پیدا کردیم. در این میان اشیا باستانی متعددی از پارچههای متنوع گرفته تا اشیای چرمی را بدست آوردیم. سال بعد هم کاوشها را ادامه و مرد نمکی شماره ۵ و بعد هم جمجمهای از یکی دیگر از مردان نمکی را پیدا کردیم که تعداد آنها به ۶ رسید. ضمن آنکه طی کاوشها تعدادی استخوان و نمونههای انسانی پیدا کردیم که باید روی آنها مطالعه شود. میتوان گفت تاکنون بقایای ۸ نفر را در معدن نمک چهرآباد پیدا کردهایم.
باتوجه به پیدا شدن مردان نمکی میتوان گفت در دوره هخامنشی تا اکنون شاهد استخراج نمک بودیم و هستیم. این معدنکاران از دوره هخامنشی و ساسانی گرفته تا دوره بعد از اسلام را دربرمیگیرند.